In De panne is het altijd vakantie

Wonen aan zee is 365 dagen per jaar genieten van het pure vakantiegevoel. Bovendien krijg je in De Panne naast de relaxte sfeer en de gezonde zeelucht nog heel veel extra’s. Als koppel, gezin met kinderen of gepensioneerde? Sowieso vind je je plek in De Panne.


In De Panne heb je de wind in de zeilen. Letterlijk. Zeilwagenrijders gaan tot het uiterste op hun stuk strand terwijl zonnekloppers een kleurtje opdoen. De Panne heeft niet toevallig het breedste strand - maar liefst 1 kilometer - van de hele kustlijn. Zo heb je alle ruimte om zandkastelen te bouwen, te proeven van verfrissende ijsjes of om ontspannen pootje te baden.

Ja, in De Panne voel je je altijd een beetje op vakantie. Of je nu wandelt op de dijk met de zeebries in je haren, mosselen proeft in een van de vele restaurants of gewoon geniet van het unieke uitzicht: de kust beleef je volop.


De Panne combineert zee en natuur met cultuur en architectuur. De unieke mix van pittoreske gebouwen en sober modernisme merk je het best in de Dumontwijk. Dat is het kloppend hart waaruit de eigenheid van de gemeente groeide.

Het unieke straatbeeld kenmerkt de gemeente, net als zijn ruime aanbod van activiteiten. Een hippe outfit shoppen, wandelen in de duinen of gratis concerten meepikken aan het strand? Op het ritme van de golven gaat alles beter.


Van vissersgehucht tot toeristische trekpleister


Ook al heeft De Panne geen haven, rond 1900 was het een van de bekendste vissersdorpen van de Vlaamse kust en telde het de op één na grootste vissersvloot. De zogenaamde panneschuiten - boten met een platte bodem - werden met de hand op het strand getrokken.

Plannen voor de aanleg van een haven waren er wel, maar werden nooit uitgevoerd. In de 20ste eeuw trokken de vissers stilaan weg om plaats te maken voor toerisme. Sinds 1911 is De Panne een zelfstandige gemeente.

Op ontdekking in De Panne

De duinen, de vele wandelroutes en trekpleisters zoals Plopsaland en Aquafun ken je waarschijnlijk al. Bovendien heeft De Panne nog veel meer in petto.

Stadsspel Rosalie

Ga voor een namiddag plezier met de kinderen of kleinkinderen. Via een iPad van de toeristische dienst verkennen kinderen van 8 tot 14 jaar de gemeente op een leuke manier. Wees gerust, de route gaat langs de verkeersluwe Dumontwijk.

Beeldenpark Beaufort

Ontdek kunstwerken van de voorbije edities van Beaufort. Tijdens het beeldenfestival ontmoet je hedendaagse kunst in het unieke kustdecor. Een deel van de werken is permanent opgesteld in het Beeldenpark.

Duinpark Kykhill

Deze zandduin met typische planten is omgetoverd tot groene parkzone. Je volgt er de wandelpaden, rust even uit op een zitbankje en krijgt een indrukwekkend uitzicht op de historische Dumontwijk en de zee.

Nostalgisch Media Museum

Kijk je ogen uit tussen de verzameling oude radio’s en luister naar de verrassende anekdotes uit vervlogen tijden. Welkom in een teletijdmachine.