De architect aan het woord

Uitgroeien tot een nieuw baken voor de gemeente. Dat is de duidelijke ambitie van residentie Mon Bijou. Architect Karel Vanhooren van architectenbureau Vandecasteele en Vanhooren:

“De vooruitstrevende vorm is iconisch en maakt tegelijk optimaal gebruik van de perfecte oriëntatie. Dankzij de ligging genieten de voorgevels de hele dag van de zon. De grote terrassen spelen daar op in.”

Wie De Panne nadert via de Zeelaan ziet residentie Mon Bijou al van ver schitteren. “Het nieuwe gebouw vormt de toegangspoort tot het centrum. De strategische ligging wordt extra benadrukt door de vernieuwende architectuur die naadloos aansluit op de omgeving”, aldus architect Karel Vanhooren die het ontwerp graag vergelijkt met een sculptuur.

“Een beeldhouwwerk waar we op functionele en esthetische plekken plaats maken voor licht, ruimte en grote terrassen. Tot wel 70 vierkante meter groot.”

De vloeiende uitsnijdingen creëren een grote variatie aan oppervlaktes en indelingen van de appartementen. Ook op het gelijkvloerse. “Door de gevel van de handelsruimte terug te dringen, ontstaat een overdekte galerij. Zo verlengen we de publieke ruimte en loopt de Markt tot onder de residentie.”

De gevel wordt afgewerkt in stijlvol architec-tonisch beton in combinatie met verticaal geplaatst metselwerk. Dat zorgt voor een aangrijpende uitstraling.

“Afgeronde hoeken refereren op hun beurt naar het interbellum. Het maakt het geheel zacht en toegankelijk.” De historische referentie in de moderne architectuur is niet toevallig: Mon Bijou ligt op de rand van de Dumontwijk, de belangrijkste architecturale wijk in De Panne.